January 2020 (بهمن 1399)
آیا داروی متداول دیورتیک ( مُدر) در کاهش علایم اُتیسم کمک کننده است ؟
توسط: Robert Predit گزارشگر Healthday
تحقیقات جدید نشان داده است که دارویی که جهت درمان و برطرف کردن تجمع مایعات در بدن تجویز می شود ممکن است عملکرد دیگری بصورت کاهش علائم اوتیسم در کودکان کم سن و سال را نیز داشته باشد.
اگردرتحقیقات آتی نیز نتایج بدست آمده تکرار شود، پیشترفت قابل ملاحظه ای در دارو درمانی این اختلال بدست خواهد آمد. زیرا درمان های فعلی بکار برده شده جهت کودکان مبتلا به اتیسم کم سن و سال قبل از مدرسه بیشتر محدود به رفتار درمانی، جهت بهبود بخشیدن مهارتهای تفکری، اجتماعی و گفتاری این کودکان می باشد.
داروی Bumetanide در حال حاضر جهت درمان ورم و تجمع مایعات در بدن ناشی از نارسایی قلبی و یا بیماریهای کلیوی تجویز میگردد. اما این دارو ممکن است علائم اتیسم را توسط تحت تاثیر قرار دادن دو ماده شیمیایی که در ارتباط سلول های عصبی با هم در مغز نقش دارند، کاهش دهد.
تیم های تحقیقاتی از دانشگاه کمبریج و چندین موسسه تحقیقاتی از چین و تایوان گزارش کرده اند که این دارو به نظر میرسد باعث کاهش نسبت GABA یکی از مواد شیمیایی مغزی به گلوتامات ماده دیگر شیمیایی مغز گردد و با این مکانیسم احتمالا باعث کاهش علائم اتیسم می گردد. شناخت این مکانیسم قدم بزرگی در جهت ارائه درمان اتیسم بصورت دارویی جدید و مؤثر میتواند باشد.
محقق Ching Po Lin از دانشگاه بین المللی Yang Ming تایپه تایوان اظهار مینماید که این نخستین گزارشی است که Bumetanide باعث بهبود عملکرد مغز گشته، و باعث کاهش علائم اتیسم توسط کاهش ماده شیمیایی GABA درمغز می گردد.
همکار مطالعه خانم Barbara Sahakian از بخش روانپزشکی کمبریج در این مورد موافق بوده و اظهار می دارد که نتایج این مطالعه مهم و مهیج است زیرا به این معنا است که دارویی وجود دارد که می تواند باعث ارتقا نتایج آموزش مهارتهای اجتماعی گشته و همچنین علائم اتیسم را در این کودکان که مغز آنها در حال رشد است را کاهش دهد و ایشان ادامه می دهد که ما میدانیم GABA و گلوتامات مواد شیمیایی کلیدی در مغز جهت انعطاف پذیری، یادگیری هستند، پس به نظر، این کودکان شانس زندگی با کیفیت بهتر و بهبودی را خواهند داشت.
طبق اظهار محققین، مطالعات بر روی موش های آزمایشگاهی و آزمایشات بالینی در سطح کوچک بروی کودکان پیشنهاد میکنند که Bumetanide ممکن است باعث کاهش علائم اتیسم گردد.
بر اساس مطالعه ای که در 26 ژانویه در Translational Psychiatry به چاپ رسیده است به موازات کاهش علائم اٌتیسم توسط Bumetanide به نظر میرسد که مصرف آن همراه با عوارض جانبی خاصی نباشد.
مطالعه ای جدید که البته در مقیاس کوچک بر روی حدود 83 کودک مبتلا به اتیسم بین سنین 3 الی 6 سالگی انجام شده و در آن کودکان به دو گروه تقسیم شده اند، گروه اول به تعداد 42 نفر که دو بار در روز 0.5 میلی گرم Bumetanide به آنها تجویز شده و گروه کنترل به تعداد41 نفر که درمانی دریافت نکردند.
تیم تحقیقاتی اشاره نموده اند، هر دارویی که ممکن است منجر به کاهش علائم اٌتیسم گردد مایه امیدواری و ارزشمند خواهد بود، زیرا درمانهایی نظیر رفتار درمانی، بخصوص در کشورهای درحال توسعه همیشه در دسترس جهت درمان کودکان مبتلا نمی باشند.
دکتر Andrew Adesman رئیس بخش رشد و رفتار اطفال در مرکز پزشکی اطفال Cohen شهر نیویورک اگر چه در این مطالعه مشارکت نداشته اما به طور محتاطانه به نتایج آن ابراز امیدواری نموده و اضافه مینماید که
آزمایشات بیشتر در آینده نشان خواهند داد تا چه حد Bumetanide میتواند بر اٌتیسم مؤثر باشد. وی همچنین اظهار مینماید که در حال حاضر چندین کار آزمایی بالینی دو سویه کور کنترل شده با دارونما (double blind placebo controlled) در حال اجرا است و احتمالا در طی یکی دو سال آینده خواهیم فهمید که آیا Bumetanide واقعا دارویی مؤثر و امن است یا خیر؟
وی در ادامه اضافه مینماید که تحقیق اخیر دارای نقص و نقطه ضعف مهمی میباشد و آن این است که مطالعه بدون گروه کنترل با دارونما طراحی شده است، بنابراین دشواراست که نتیجه گیری شود آیا تمامی موارد بهبود کلینیکی گزارش شده ناشی از اثرات درمانی Bumetanide بوده و یا از اثرات روانی فیزیولوژیکی و دارونمایی Bumetanide حاصل شده است.
اما وی همچنین اظهار داشته که بررسی اسکن مغزی افرادی که در مطالعه شرکت داشته اند، نشانگر اثرات مفید دارویی بوده است.
دکتر Adesman اضافه مینماید که البته هنوز زود است که والدین تجویز این دارو را برای کودکانشان درخواست نمایند، و خانواده ها بایستی صبوری نمایند تا در مورد اثرات مفید و عوارض جانبی آن اطلاعات بیشتر و تکمیل گردد. و به این منظور نیاز به انجام مطالعات خوب طراحی شده است تا بتوان اثرات مفید Bumetanide را در اٌتیسم بررسی نمود.
مترجم: دکتر هایده حائری
منبع:
SOURCES: AndrewAdesman, M.D.,chief, Developmental and Behavioral Pediatrics, Cohen Children’s Medical Center of New York, New Hyde Park, N.Y.; University of Cambridge, news release, Jan. 26, 2020