August 22, 2022 (مردادماه ۱۴۰۱)
مطالعه نشان می دهد که معاینه چشم می تواند کودکان را از نظر اتیسم غربالگری نماید.
بر اساس مطالعه ای جدید که در دانشگاه ایالت واشنگتن انجام شده است، اندازه گیری چگونگی تغییر مردمک چشم در پاسخ به نور و یا همان رفلکس نور مردمک، به طور بالقوه می تواند برای غربالگری اوتیسم در کودکان خردسال استفاده شود.
نویسنده اول مقاله دکترGeorgina Lynch اظهار میدارد که این مطالعه بر اساس مطالعات قبلی برای حمایت از توسعه ی فناوری که می تواند روشی سریع و آسان برای غربالگری کودکان از نظر اتیسم، اختلالی که بر ارتباطات و تعامل اجتماعی با دیگران تأثیر می گذارد، ارائه دهد. چنین ابزاری، ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی را قادر میسازد که کودکان را زودتر از موعد تشخیص دهند، تا مداخلات درمان اوتیسم بیشتر به نفع آنها گردد.
دکتر Lynchاستادیار دانشکده پزشکی دانشگاه ایالت واشنگتن اظهار میدارد “ما می دانیم که وقتی در سنین 18 تا 24 ماهگی مداخله درمانی مینمایم، تأثیر قابل توجهی بر نتایج بهبود کودکان مبتلا به اختلال اتیسم دیده میشود.” او که بعنوان آسیب شناس گفتاردرمان با کودکان مبتلا به اتیسم کار می کند اذعان دارد: ” اهمیت مداخله در زمان بحرانی می تواند تفاوت بین کودک مبتلا که گفتار کسب مینماید و یا غیرکلامی میماند، باشد و اضافه میکند که با این حال پس از 20 سال تلاش، هنوز نتوانستیم میانگین سن تشخیص این طیف اختلال در ایالات متحده که چهار سال است را تغییر دهیم.”
این مطالعه در مجله Neurological Sciences منتشر شده است. در این مطالعه 36 کودک 6 تا 17 ساله را که قبلاً مبتلا به طیف اختلال اتیسم تشخیص داده شده بودند، به همراه یک گروه 24 نفری از کودکان در حال رشد که به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند ، مورد آزمایش و معاینه قرار گرفتند.
رفلکس نور مردمک این کودکان توسط افراد بالینی آموزش دیده با استفاده از دستگاه مردمک سنج تک چشمی دستی، مورد معاینه و آزمایش قرار گرفت.
با تجزیه و تحلیل نتایج، محققان دریافتند که کودکان مبتلا به اتیسم تفاوت قابل توجهی را در زمان منقبض شدن مردمک چشم در پاسخ به نور نشان میدهند و همچنین مردمک چشم آنها نیز پس از حذف نور، مدت بیشتری طول میکشید تا به اندازه قبلی خود بازگردد.
دکتر Lynch اظهار داشت کاری که ما در این مطالعه انجام دادیم این بود که پارامترهای مورد نظر سرعت انقباض و بازگشت به خط پایه را نشان دادیم که در افتراق این دو گروه مورد مطالعه مهم هستند در مطالعه قبلی به رهبری دکتر Lynch، کودکان در یک محیط آزمایشگاهی با استفاده از دستگاه مردمکسنجی دوچشمی آزمایش شدند که این دستگاه، دستگاهی گران قیمت و غیر قابل حمل میباشد که رفلکس در هر دو چشم را بطور همزمان اندازه میگیرد. اما دستگاه مردمک سنجی تک چشمی، با توجه به هزینه کمتر و قابلیت حمل آن امکان انتقال و استفاده آن در مراکز بالینی بعنوان ابزار، غربالگری را امکان پذیر مینماید.
دکتر Lynch با حمایت مالی از بنیاد تحقیقات واشنگتن، اکنون در تلاش است تا آزمایش را با یک گروه 300 نفری یا بیشتر، متشکل از کودکان 2 تا 4 ساله، در تعداد بیشتری از مراکز بالینی گسترش دهد. یافته های این مطالعه میتواند جهت تأیید یافتههای مطالعات قبلی استفاده شود و در نهایت بعنوان ابزار غربالگری معیاری را ارائه دهد که از آن برای تصمیمگیری درباره ارجاع یا عدم ارجاع کودک جهت ارزیابی از لحاظ ابتلا به اختلال طیف اٌتیسم استفاده شود.
اشتیاق دکتر Lynch به بهبود و ارتقاء غربالگری اٌتیسم از تجربیات وی و اینکه تخمین زده میشود از هر 44 کودک در ایالات متحده، برای یک کودک تا سن 8 سالگی با اختلال طیف اٌوتیسم (ASD) تشخیص داده میشود که در واقع بسیاری از این کودکان دیر تشخیص داده شده و یا تشخیص نادرست داشته اند، لذا دسترسی به یک روش غربالگری سریع و عینی می تواند به بهبود دقت و سرعت تشخیص کودکان مبتلا، بررسی آنها از لحاظ علایم اتیسم و اقدام به درمان اتیسم و مداخلات زودرس کمک نماید.
دکتر Lynchاذعان میدارد که در نظر گرفتن آزمایش رفلکس نور مردمک به عنوان یک نشانگر زیستی غربالگری بالقوه با توجه به مشاهدات این مطالعه و مطالعات قبلی که ناهنجاری هایی را در رفلکس نور مردمک کودکان مبتلا به اٌتیسم نشان می دهد یافته منطقی میباشد، زیرا واکنش مردمک چشم به نور توسط اعصاب جمجمه ای که ریشه در ساقه مغز دارند تعدیل می گردد و اعصاب جمجمه ای مجاور آن در توانایی کسب گفتار نقش دارند به این ترتیب به نظر میرسد که رفلکس نور مردمک میتواند یکپارچگی این سیستم عصبی را بررسی نماید، لذا منطقی به نظر می رسد که این روش بسیار ساده و غیرتهاجمی، برای تعیین وجود تفاوت و غربالگری کودکان مبتلا به اٌتیسم و کودکان غیر مبتلا مورد آزمون قرار گیرد.
منبع:
مترجم: دکتر هایده حائری
Journal Reference:
- Georgina T. F. Lynch, Stephen M. James, Teresa A. Cardon, Sterling M. McPherson. Sensitivity and specificity of pupillary light reflex measures for ASD using monocular pupillometry. Neurological Sciences, 2022; 43 (7): 4537 DOI: 1007/s10072-022-05976-2