دارو ممکن است به کاهش نیازهای حسی در اتیسم کمک کند

January 2022 (دی 1400)

دارو ممکن است به کاهش نیازهای حسی در اتیسم کمک کند

ارائه شده توسط خانم Amy Norton خبرنگار Healthday

مطالعه ای با تعداد کم افراد داوطلب در آزمایش نشان داده است که دارویی که بر گیرنده های خاص مغزی تاثیر میگذارد، قادر است که بطور موقت مشکلات پردازش بینایی در برخی از بزرگسالان مبتلا به اتیسم را کاهش دهد.

محققین اذعان داشته اند “هنوز زود است که به این نتیجه گیری برسیم که مصرف داروی Arbaclofen قادر به کنترل اختلالات بینایی در این افراد میباشد. اما مسلما یافته ها درمورد تفاوت های مغزی که زیر بنای این اختلالات هستند، شناخت و درک بهتری را ارائه مینمایند.”

اتیسم اختلال رشد مغزی است که باعث درجات متفاوتی از اختلال، در مهارتهای ارتباطی و اجتماعی میگردد، این افراد ممکن است در تحمل نور درخشان فلورسنت، لمس برخی انواع البسه و پارچه و یا تشخیص و تمایز مکالمه از صداهای پس زمینه، مشکل داشته باشند.

نظریه فراگیر این است که در اتیسم عدم تعادل در سیگنال های مغزی از جمله در مدار های کنترل کننده پردازش حسی وجود دارد.

تحقیقات در سالهای اخیر نشان داده است که انتقال دهنده عصبی بنام GABA که خود یک انتقال دهنده عصبی بازدارنده میباشد، از عوامل کلیدی در این مورد است. انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیایی هستند که پیام ها را در بین سلولهای مغزی منتقل می کنند.

Arbaclofen داروی تجربی است که با فعال نمودن گیرنده های GABA در سطح سلول عمل مینماید. در مطالعه ای جدید دانشمندان متوجه گشتند که دوز بالای این دارو در افراد فاقد اتیسم منجر به اختلال در پردازش بینایی میگردد.

دکتر Grainne McAlona پروفسورعلوم اعصاب شناسی در کالج King لندن میگوید”  تحقیقات قبلی در رابطه با GABA در اختلال اتیسم عمدتا غیرمستقیم بوده است. ژن های GABA در برخی موارد در افراد مبتلا به اتیسم تغییر یافته اند و همچنین مطالعات کالبد شکافی مغز، برخی تفاوتهای وابسته به اتیسم و درمان اتیسم را در سیستم GABA نشان داده است.

در این مطالعه ما شواهد مستقیمی در مغز انسان زنده را ارائه نمودیم که مؤید این مطلب میباشد که تنظیم GABA در پردازش بینایی در افراد مبتلا به علایم اتیسم متفاوت از افراد غیر مبتلا است.”

خانم Alycia Halladay که مدیر ارشد علمی در یک بنیاد علمی غیر انتفاعی اتیسم میباشند و در مطالعه حاضر شرکت نداشته است با این یافته ها که GABA نقش قابل ملاحظه ای در پردازش بینایی داشته و تغییر مسیر شیمیایی آن ممکن است مشکلات بینایی را در برخی از افراد مبتلا به اتیسم کاهش دهد، موافق هست.

دکتر McAlona میگوید هیچ کس ادعا ندارد که GABA تمام ماجرا است و یا Arbaclofen برای همه افراد مبتلا به اتیسم مفید میباشد. او اشاره میکند که گروه مطالعه کوچک و شامل 19 بزرگسال مبتلا به طیف اتیسم و 25 بزرگسال غیر مبتلا بوده است و در گروه با تعداد کم افراد مبتلا به اتیسم نیز برخی پروفایل پردازش حسی مشابه افراد غیر مبتلا داشتند که در مورد این افراد میتوان پیش بینی کرد که مورد هدف قرار دادن گیرنده های GABA مفید نخواهد بود.

البته مطالعه ای در سطح وسیع تر تحت عنوان AIMS-2 در حال انجام است که درآن 44 فرد مبتلا به طیف اتیسم و غیر مبتلا به آن شرکت کرده اند که در سه جلسه هر گروه دوز پایین و یا دوز بالای Arbaclofen و یا دارونما دریافت نمودند. سپس شرکت کنندگان تحت اسکن تخصصی مغز قرار گرفتند که امکان اندازه گیری غلظت GABA در مغز این افراد را ممکن نمود و متعاقب آن ارزیابی پردازش بینایی که شامل تشخیص و تمایز نشانه های دیداری موجود در پیش زمینه از پس زمینه بود، انجام گرفت.

در آزمایش دیداری به عمل آمده بطور کلی افراد مبتلا به طیف اتیسم که دارونما دریافت نمودند، مشکل بیشتری در مقایسه با افراد مبتلا که دوز بالای Arbaclofen دریافت داشتند، نشان دادند و یا به عبارت دیگر، پردازش بینایی در این گروه اخیر به طور کلی بهبودی داشته است .در حالی که در بین شرکت کنندگان غیر مبتلا، برعکس پردازش بینایی با دریافت دوز بالای Arbaclofen بدتر شده است.

Halladay میگوید البته سوالات زیادی در این مطالعه مطرح است از جمله این که آزمایش پردازش بینایی در محیط آزمایشگاهی انجام گرفته و اینکه آیا این دارو میتواند در محیط زندگی فرد که دارای انواع محرکات خارجی می باشد نیز باعث بهبودی گردد، نامشخص است. همچنین تصور می شود که GABA در پردازش اطلاعات حسی دیگر از جمله صدا و لامسه نیز نقش دارد. اما مشخص نیست که آیا این دارو میتواند در بهبود پردازش آنها مفید باشد یا خیر و در نهایت سوال مهمتر این است که آیا کاهش مشکلات حسی می تواند برخی از رفتارهای شایع در اتیسم را بهبود بخشد؟

همانطور که میدانیم اضافه بار حسی طاقت فرسا است و می تواند باعث شود افراد مبتلا به اتیسم از نظر جسمی و احساسی در خود فرو روند و رفتارهایی مانند ممانعت از لمس یا ایجاد صداها و حرکات تکراری راه هایی برای مقابله با این مشکلات حسی است.

دکتر McAlonan میگوید اختلالات طیف اتیسم را هرگز نمیتوان به یک مکانیسم واحد مرتبط دانست. زیرا هم به صورت فردی پیچیده بوده و هم خود بسیار متغیر است اما او اضافه می کند که حتی رفتار پیچیده انسانی بر اساس فرآیندهای اساسی از جمله توانایی وی در پردازش اطلاعات حسی ساخته شده است.

مترجم: دکتر هایده حائری

SOURCES: Grainne McAlonan, MBBS, PhD, professor, translational neuroscience, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London, England; Alycia Halladay, PhD, chief science officer, Autism Science Foundation, Scarsdale, N.Y.; Science Translational Medicine, Jan. 5, 2022, online

Copyright © 2022 HealthDay. All rights reserved.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
موسسه گنجینه
ارسال پیام از واتس آپ