آیا درمانی جهت اٌتیسم یافت شده است؟

January 2022(دی  1400)

آیا درمانی جهت اوتیسم یافت شده است؟

عناوین:

هیچ درمان تایید شده ای جهت اٌتیسم وجود ندارد و بسیاری از متخصصین متفق القول هستند که در حال حاضر، راه حل درمانی در ارتباط با این اختلال، در دسترس نمیباشد.

اختلال طیف اوتیسم، اختلال پیچیده ای است که عوامل متعدد از جمله ژن ها ، محیط زیست و وضعیت سلامت والدین می توانند آغازگر آن باشند و محققین اذان میدارند که گره گشایی از این موارد احتمالا مستلزم صرف مدت زمان طولانی، سال ها و دهه ها میباشد و در طی این مدت بهتر است وقت خود را صرف یافتن راهی جهت کمک به افراد مبتلا به ٌاتیسم نماییم.

اما به هر حال برخی محققین به دنبال درمان اوتیسم هستند. در سال 2022 هر روز اکتشافات امیدوارکننده ای عنوان میشوند که راه های بیشتری را جهت کمک به رشد و پیشرفت افراد مبتلا به اٌتیسم هموار میکنند.

آیا روده، سر نخی برای درمان است؟

اکثر علایم اوتیسم، رفتاری هستند. افراد مبتلا متفاوت از همسالان خود صحبت و یا رفتار میکنند. اما بسیاری از آنها علایم گوارشی از جمله یبوست و یا اسهال مزمن نیز دارند که باعث شده برخی محققین نقش روده را در ایجاد اختلال طیف اٌتیسم بررسی نمایند.

در مطالعه ای در سال 2019 محققانFecal Transplant  را بر روی افراد مبتلا به ٌاتیسم انجام دادند که شامل مراحل ذیل بود

۱-نمونه : از افراد سالم تهیه می شد.

۲-آماده سازی: نمونه ها در محیط آزمایشگاهی تحت شرایط خاص تهیه میشدند تا استفاده از آنها بی خطر باشد.

۳-تزریق: نمونه تحت شرایط خاص در روده افراد مبتلا به اٌتیسم قرار داده میشد.

Fecal Transplant  باکتری ها را از بدن فردی به فرد دیگر منتقل میکند، و در تئوری، این انتقال نحوه عملکرد مغز و وضعیت روده را تغییر میدهد.

دو سال پس از پیوند، محققان کاهش 45 درصدی در علایم اصلی اختلال طیف اٌتیسم مشاهده کردند که پیشنهاد دهنده این مطلب است که نه تنها درمان مؤثر بوده بلکه اثرات آن تداوم داشته است.

اما نقص هایی در این مطالعه وجود دارد که عبارتند از:

اندازه نمونه: تعداد افراد مورد مطالعه 18 نفر بوده اند.

تفاوت در رژیم غذایی: برخی از افراد شرکت کننده در این مطالعه در زمان پیگیری دارای رژیم غذایی متفاوتی در مقایسه با زمان شروع مطالعه داشته اند.

مشاهده: محققان نمی توانند توضیح دهند که چرا این درمان مؤثر است. آنها فقط میدانند که افراد مبتلا در بررسی و مشاهده به نظر بهتراز قبل می رسیدند.

در حال حاضر گروه محققان دیگری از موش های آزمایشگاهی جهت درک ارتباط بین اٌتیسم و روده استفاده می کنند . آنها باکتری ها را از انسان تهیه نموده و به موش ها منتقل مینمایند تا نحوه واکنش موش ها را متعاقب آن بررسی نمایند.

آیا دارو میتواند کمک کند؟

بسیاری از بیماریها حتی موارد صعب العلاجی مانند HIV، به دارو درمانی پاسخ میدهند، بسیاری از محققان بدنبال پاسخ این سؤال هستند که آیا اٌتیسم را هم میتوان با قرص یا تزریق دارو درمان کرد.

در مطالعه ای که درماه ژانویه سال 2020 چاپ شده است، محققین 83 کودک تشخیص داده شده به اختلال اٌتیسم بین سنین سه الی شش سال را در دو گروه کنترل و گروهی که درمان میگرفتند قرار دادند.

در گروهی که درمان میگرفتند به کودکان مبتلا  mg0.5  از داروی Bumetanid  دو بار در روز به مدت سه ماه تجویز شد. اما در گروه کنترل، کودکان درمان دارویی دریافت نکردند.

سپس محققین از مقیاس رتبه بندی اتیسم دوران کودکی برای ارزیابی هر کودک استفاده کردند. قبل از شروع مطالعه کودکان امتیاز مشابهی را کسب نمودند اما در پایان دوره تحقیق گروهی که درمان گرفته بودند در این ارزیابی بهبود نشان میدادند در حالی که در گروه کنترل بهبودی مشاهده نگردید.

محققان از اسکن مغز نیز استفاده کردند و ثابت کردند که این داروی آزمایشی دو ماده شیمیایی کلیدی مغز را تقویت میکند. و این تئوری را که این تغییرات شیمیایی به کودکان مبتلا به طیف اختلال اٌتسیم کمک میکنند تا بهبودی یابند را ارائه دادند. اما حجم مطالعه کم و پیگیری نتایج تحقیق به مدت طولانی انجام نشده است.

تاثیر داروها میتوانند گمراه کننده باشند و گاهی اوقات قبل از اینکه محققان خطرات مصرف آنها را درک کنند، تایید میشوند. به عنوان مثال، داروی Aripiprazole در سال 2009 وارد بازار دارویی اٌتیسم شد. در سال 2020 محققان مصرف این دارو را با افزایش وزن قابل توجه، افزایش مشکلات حرکتی و رفتاری و موارد دیگر مرتبط نمودند. لذا بنظر میرسد والدینی که به کودکان خود داروی جدید میدهند در واقع در مورد سلامتی فرزند خود ریسک مینمایند.

تحقیقات ژنتیکی ادامه دارد

 اگرچه محققان می دانند که ژن ها در بروز اٌتیسم نقش دارند و والدین کودکان مبتلا به اختلال اٌتیسم احتمال داشتن فرزندانی با شرایط مشابه را دارند. اما آنها  دقیقا نمی‌دانند کدام ژن‌ها به طور مستقیم در بروز این اختلال نقش دارند.

گروهی از محققان بدنبال یافتن ژن های مرتبط با اختلال اٌتیسم میباشند. در این مطالعه از افراد مبتلا به اٌتیسم خواسته شده که نمونه بزاق خود را ارسال کنند. تیم تحقیقاتی به دنبال وجود شباهت‌ها و تفاوت‌ها در نمونه‌ها هستند و شاید در آینده، درمان‌هایی را برای افراد با زمینه ژنتیکی مشابه پیشنهاد کنند.

محققان نیاز به شرکت 50000  داوطلب در این مطالعه دارند و تا آوریل 2020، حدود 23000 نفر در این مطالعه ثبت نام نموده اند. مطالعات ژنتیک در کل می توانند به محققان کمک کنند تا آسیب های سلولی را که منجر به اختلال طیف اٌتیسم می شوند را کشف کنند.

به عنوان مثال، محققان می دانند که تولید ماده میلین در برخی از افراد مبتلا به اختلال اٌتیسم تغییر میکند. میلین ماده ای چرب و غلیظی است که سلول های عصبی را می پوشاند تا پیام ها از قسمتی به قسمت دیگر  به راحتی منتقل شوند. افرادیکه ماده میلین کافی تولید نمی کنند، دارای تنوع ژنتیکی هستند. این تئوری میگوید اگر این ژنها در اوایل دوران زندگی و جنینی دستخوش تغییرگشته باشند، جنین را میتوان قبل از تولد درمان نمود و خانواده ای را از انجام درمان های بعدی بی نیاز نمود. در حال حاضر این تحقیق ادامه دارد.

مراقب مطالعات و تحقیقات نادرست باشید

تاکنون موارد بسیاری از مطالعات و نظریه های بالقوه در مورد درمان اختلال طیف اٌتیسم را عنوان نمودیم. صدها و هزاران نمونه دیگر از مطالعات در زمینه اختلال طیف اٌتیسم وجود دارد که برخی حتی نه تنها مفید نبوده بلکه باعث آسیب بیشتر میگردند. مطالعه و بررسی تحقیقات و درک درستی آنها عملی هوشمندانه است. قبل از اعمال هر نظریه ای بر روی فرزند خود بایستی:

  • داده های مطالعه را بررسی کنید، آیا منطقی و منسجم است؟
  • به دنبال تأیید تحقیق باشید، آیا تحقیق در یک مجله معتبر بررسی شده و منتشر شده است؟
  • در مورد خطرات و مزایای آن فکر کنید، چگونه راه حل ارائه شده ممکن است به کودک شما کمک کند و یا ممکن است تاثیر منفی داشته و اوضاع را بدتر نماید؟

 جهت اطمینان از پزشک معالج کودکتان در مورد آن سؤال نمایید، آیا آن درمان تأیید شده ای است و تیم پزشکی کودکتان آن را توصیه می کنند؟

هنگامی که با “درمان” اختلال طیف اٌتیسم در سایت های رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک، اینستاگرام و….. نیز مواجه می شوید، از تاکتیک ها ذکر شده  فوق جهت بررسی آنها استفاده کنید.

همانطور که گزارشگران تصریح مینمایند، افراد زیادی نظریه هایی را به صورت آنلاین به اشتراک می گذارند که پایه علمی نداشته و می توانند به فرزند شما آسیب برسانند. بخصوص که فقط تعداد کمی از این افراد اذعان میدارند که تخصصی در زمینه علم پزشکی ندارند.

چه زمانی می توانیم انتظار درمان اتیسم را داشته باشیم؟

اگر درمانی در دسترس بود، خانواده ها رسانه های اجتماعی را برای راه حل جستجو نمی کردند.

متأسفانه مشخص نیست که درمان اختلال اٌتیسم که توسط متخصصان پزشکی تأیید شده باشد، چه زمانی ارائه میگردد.

زمانی که محققان مطالعه ای را آغاز می‌نمایند، مدت زمان انجام آن را نیز تعیین می‌کنند، اما اغلب موارد مطالعات، در چار چوب ضرب الاجل تعیین شده جهت پروژه به اتمام نمیرسند. کارشناسان اعلام میدارند که تنها در 20 % از مطالعات در زمینه اختلال اٌتیسم، نتایج به موقع منتشر شده است.

اگرچه انتظار برای یافتن پاسخ به سوالات اختلال اٌتیسم امری دشوار است، اما در حال حاضر، این دقیقاً همان کاری است که باید انجام داد.

بر روی درمان هایی تمرکز کنید که ثابت شده اند و به کودکان مبتلا کمک می نمایند. مانند تجزیه و تحلیل رفتار کاربردیABA) )، تا حدی که در توانتان است کودکتان را حمایت کنید. امیدواریم درمانی که در انتظار آن هستیم در آینده نزدیک بدست آید.

مترجم: دکتر هایده حائری

منابع:

ساختار کلیدی مغز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up
موسسه گنجینه
ارسال پیام از واتس آپ